A-kasser for akademikere

A-kasser for akademikere

A-kasser for akademikere på nettet i 2022

Alle mennesker har brug for at være medlem af en a-kasse. Og der findes heldigvis a-kasser for alle, herunder a-kasser for akademikere. Det er vigtigt, at du finder den helt rette a-kasse til dig, der har en længerevarende uddannelse. Det kan eksempelvis være, at du er uddannet gymnasielærer, kemiingeniør eller datalog. Det som alle tre har til fælles er, at de skal ud og kigge på markedet for a-kasser for akademikere.

A-kasseA-kasse /md.Fagforening /md.Ansøg
det faglige hus 487 kr.69 kr.

ase a-kasse
514 kr.71 kr.
Virksom a-kasse 469 kr.195 kr.

ftf a
457 kr.-
ca a-kasse 505 kr.50 kr.
3F a-kasse og fagforening 524 kr. 468 kr.
frie a- kasse og fagforening 498 kr.69 kr.

min a-akasse
476 kr.-

business danmark a-kasse
490 kr.167 kr.

Akademikernes ambitiøse a-kasse
444 kr.-

MA a-kasse
493 kr.-
Lederne a-kasse og fagforening 480 kr. 197 kr.

Udfordringer for akademikere

Forskellige faggrupper har forskellige behov, og derfor skal man finde en a-kasse, der matcher lige præcis det, man har brug for. Det skyldes blandt andet, at a-kasser for akademikere har lang erfaring med lige præcis de udfordringer, du står med i forbindelse med arbejdsløshed eller længere tids sygdom. Din a-kasse skal både støtte dig økonomisk men også ruste dig bedst muligt både imod arbejdsløshed og med at komme i arbejde igen, hvis du bliver ledig.

Nogle af de ting som a-kasser for akademikere fokuserer på og målretter til dig er:

 • Fokus på dig der netop er blevet uddannet fra universitetet og skal fra studie til job.
 • De helt rette kurser i jobsøgning. – Og hjælp til at finde de rette jobs at søge.
 • Fokus på netop dit faglige felt i forbindelse med jobskifte.
 • Vejledning i forhold til efteruddannelse.
 • Relevante kurser og workshops for arbejdsløse akademikere.
 • Hjælp til at networke med andre indenfor dit felt.
 • Kontakt til relevante institutioner og virksomheder.
A-kasser for akademikere

Forskellige a-kasser for akademikere

 • Magistrenes a-kasse, MA: MA er en af de a-kasser for akademikere, der retter sig imod en bred vifte af universitetsuddannede. Medlemmerne af MA er især humanister, kandidater inden for samfundsvidenskab, psykologi og pædagogik. Derudover er der fokus på medlemmer indenfor IT, naturvidenskab og kommunikation.
 • CA A-kasse: CA retter sig især – men ikke kun – imod akademikere inden for erhvervslivet. Hos CA tæller medlemmerne blandt andre ledere, konsulenter og personer, der arbejder med human resources. Ansatte inden for PR, marketing og kommunikation er også stærkt repræsenterede i CA. Endelig er der også mange medlemmer indenfor finans og økonomi.
 • Akademikernes A-Kasse, AKA: AKA er en af de a-kasser for akademikere, der samler akademikere på tværs af fag. Her er altså ikke i samme grad en opdeling imellem f.eks. historikere og konsulenter. Hvor andre a-kasser for akademikere ofte specialiserer sig mere snævert, har AKA valgt at arbejde for alle akademikere i forbindelse med ledighed.

Forskellige priser

Der er lidt forskel på, hvad de forskellige a-kasser for akademikere koster. Det betyder også, at der er forskel på, hvad du kan forvente af dem. Nogle mennesker vil gerne have en større samlet pakke end andre. De services som kan varierer fra a-kasse til a-kasse er blandt andet kurser, workshops og efteruddannelse. Hvis du med andre ord udelukkende leder efter et sted, hvor du kan få dagpenge, skal du lede efter noget andet end et sted, hvor du eksempelvis får mere vejledning og bedre muligheder for efteruddannelse inden for dit område.

Det kan ikke svare sig at spare på kontingentet, hvis du ikke får den service, du forventer. Omvendt giver det ikke mening at betale for noget, man aldrig vil benytte sig af. – Derfor skal du undersøge hvilken af de mange a-kasser for akademikere, der passer bedst til dine behov. De fleste a-kasser for akademikere koster i omegnen af 400-500 kroner om måneden men tjek for en sikkerheds skyld markedet, før du melder dig ind.

Studerende er gratis

Hvis du er studerende, er det gratis for dig at melde dig ind i en a-kasse. Det gælder for stort set alle a-kasser for akademikere, at medlemsskab er gratis for studerende. Det er dog vigtigt, at du vælger den rette a-kasse, mens du studerer. – Så er du sikret, når du kommer ud på den anden side af studierne. Det du skal huske på er at melde dig ind mindst et år før endt studie. På den måde er du sikker på at have ret til dagpenge fra den dag, du melder dig jobsøgende på Jobcentret. Du kan både modtage dagpenge efter bachelor, kandidat og phd.

Hjælp til første job

Udover at du har ret til at modtage dagpenge, når du er færdiguddannet, er en a-kasse for akademikere også et godt tilbud for dig i andre sammenhænge. I din a-kasse kan du som nyuddannet få en masse hjælp til at finde dit første job. Der kan være langt fra at skrive eksaminer til at komme ud på arbejdsmarkedet. Det har mange akademikere udfordringer med, og her kan a-kasser for akademikere hjælpe deres medlemmer. Du kan både modtage hjælp til jobsøgning og komme i kontakt med relevante firmaer via de fleste a-kasser for akademikere. Her er også mulighed for at netværke med folk fra industrien og tale med erfarne medarbejdere, som har hjulpet mange andre nyuddannede i tidens løb.

Ret til dagpenge

Den primære grund til at melde sig ind i en a-kasse er i første omgang for at få ret til dagpenge. Dagpenge er en ydelse, som du optjener ret til. Dagpenge er altså ikke det samme som kontanthjælp men en højere ydelse med en række andre krav. Du skal opfylde en række krav for at få ret til dagpenge.

 • Hvis du melder dig ind mindst et år, før du er færdig med at studere, har du ret til dagpenge. – Allerede fra den dag du melder dig jobsøgende.
 • Er du allerede på arbejdsmarkedet gælder det også, at du skal have været medlem i mindst et år for at optjene dagpengeret.
 • Når du ansøger om at modtage dagpenge, skal du naturligvis være ledig. Men det er ikke nok: Du skal være blevet opsagt af din arbejdsgiver, uden det er din skyld. Du kan altså ikke bare sige op på dit arbejde og modtage dagpenge.
 • Du skal melde dig ledig allerede på din første ledighedsdag. Det gør du via jobnet.
 • Derudover skal du være aktivt jobsøgende. Det betyder helt konkret, at du skal stå til rådighed til at påtage dig det arbejde, som kommer din vej. Desuden skal du sende et bestemt antal jobansøgninger om måneden og deltage i aktiveringskurser, hvis ikke du kommer i job.

Satser for dagpenge

I modsætning til kontanthjælp er dagpenge ikke et bestemt beløb, som alle har ret til. Det beløb du kan modtage i dagpenge afhænger af, hvad du tjente, før du blev ledig. Nogle mennesker vælger det, som hedder fuld lønsikring, som sikrer dig minimum 80% af det, du tjente, før du blev ledig. På den måde kommer det ikke til at gøre helt så stor en forskel at komme på dagpenge. Det bør dog også nævnes, at du også på almindelige vilkår står meget stærkere på dagpenge end på kontanthjælp.

Rettigheder og dagpenge for akademikere

Når du er på dagpenge, har du ikke blot flere penge, end hvis du er på kontanthjælp. Du har også flere rettigheder. Hvis du modtager kontanthjælp, har du ikke ret til at eje formue. Det kan betyde, at du skal sælge din bil eller fritidsbolig. Det betyder også, at du ikke må beholde din opsparing, hvis du skal modtage kontanthjælp. Her vurderes det, at en person med en opsparing skal leve af den opsparing, før de modtager offentlige ydelser. Når du modtager dagpenge, har du ret til at eje lige så meget, som du gjorde før, du blev ledig. Der er altså ikke nogen, som kræver dokumentation for, hvad du ejer. Det er dine dagpenge og din privatøkonomi.

Ægtefælles indkomst

Derudover kan det få store konsekvenser for familiens økonomi, hvis du modtager kontanthjælp. Din kontanthjælp vil blive udregnet efter din ægtefælles eller samboende partners indkomst. Det vil reelt betyde en markant nedgang i jeres samlede husholdningsbudget. Hvis du er på dagpenge, skal du ikke frygte denne situation.

Dine dagpenge beregnes efter dit fag og din tidligere løn. Hvem du bor eller er gift med er ikke relevant for din indtægt. Det er en stor forskel på at modtage dagpenge og kontanthjælp. Nogle mennesker på kontanthjælp har også haft problemer med, at deres samboendes indtægt havde indflydelse på deres kontanthjælp. Det kan nemlig være svært for myndighederne at vide, om du bor sammen med en ven eller en partner. – Og om I har fælles økonomi.

Husk at melde dig ind

Når du leder efter a-kasser til akademikere, er det absolut vigtigste, at du vælger at melde dig ind det rette sted. Jo tidligere du vælger rigtigt, jo bedre er du på vej til sikkerhed i forbindelse med ledighed. A-kasser for akademikere hjælper også i forbindelse med længere tids sygdom. Og så er din a-kasse også til for at støtte dig og give dig karriererådgivning. En anden god nyhed er, at dit kontingent kan trækkes fra i skat. Det kan godt gøre en stor forskel, og det skal du selvfølgelig huske at opgive til skat.

Det er altså alt i alt en god idé at melde sig ind i en a-kasse. Derfor skal du ikke bare tænke over det men også huske at melde dig ind. Du optjener dagpengeret fra den dag, du bliver medlem. Og du skal have været medlem i et år, før du har ret til dagpenge. Det er nu engang bedre at være på forkant med tingene, imens det går godt. – I stedet for at stå med håret i postkassen, hvis man bliver ledig.