3F

3F A-kasse og Fagforening

Fagforeningen 3F henvender sig til lønmodtagere inden for industri, service og byggeri. Både som ufaglært og erhvervsuddannet kan du blive medlem af fagforbundet alene eller også A-kassen. 3F forhandler overenskomster for optimale arbejdsvilkår og løn til medlemmerne.

3f a-kasse og fagforening

Bliv medlem

Hvem er 3F?

3F er forkortelsen og navnet for Fagligt Fælles Forbund. Det er en fagforening for ansatte inden for manuelle erhverv, både ufaglærte og erhvervsuddannede lønmodtagere. Forbundet er det største i Danmark med næsten 300.000 medlemmer, og hovedopgaven er at forhandle overenskomster samt rådgive medlemmerne.

Brancherne som medlemmerne primært kommer fra, er industri, transport, det offentlige, byggeri og service. Fagforeningen har desuden sin egen A-kasse, 3FA, og udgiver det månedlige magasin til medlemmerne: Fagbladet 3F.

De fire mål for fagforbundet er:

  • Fuld beskæftigelse for alle
  • Et rummeligt arbejdsmarked
  • Sikkert arbejdsmiljø
  • Uddannelse til enhver

3f

Bliv medlem

Historien bag

Fagforeningen 3F blev grundlagt i 2005 som en fusion af KAD – Kvindeligt Arbejderforbund – og SiD – Specialarbejderforbundet i Danmark. I 2006 blev Restaurationsbranchens Forbund en del af 3F, og i 2011 kom også Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark med i forbundet.

3F gjorde sig politisk bemærket i 2010, da de valgte at støtte Socialdemokratiets Helle Thorning-Schmidt og Socialistisk Folkepartis Villy Søvndals forsøg for at danne regering efter valget i 2011. Indtil 2019 var med 3F medlem af LO, men er nu med i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Hvem er medlemmerne?

De næsten 300.000 medlemmer på landsplan består af to hovedgrupper lønmodtagere: Ufaglærte og Erhvervsuddannede. Begge grupper arbejder inden for alle brancher og tæller mange med anden etnisk baggrund end dansk fra bl.a. Tyrkiet. Alderen dækker hele spektret fra 18 år til pensionsalderen. Baseret på et demokratisk værdigrundlag er alle medlemmer af 3F berettigede til at stemme omkring centrale interne anliggender i fagforeningen.

Uanset hvilken arbejdsmæssig baggrund det enkelte medlem har, nyder alle medlemmer godt af de mange fordele, der automatisk følger med et medlemskab. Rabat på forsikringer, fordelagtige priser på sommerboliger i Danmark og Europa, fribilletter til Superliga-kampe og rabatter i mange forskellige butikker og webshops i Danmark.

Hvad koster det at være medlem?

Prisen for at være medlem afhænger af din arbejdssituation, men fælles for alle kontingenttyper er, at de er fradragsberettigede – det vil sige, at du kan trække udgiften til medlemskabet fra i skat. Dette sker automatisk, når du bliver medlem, så du behøver ikke selv foretage dig noget.

For en fuldtidsbeskæftiget lønmodtager koster medlemskab af fagforbundet 464 kr. om måneden – svarende til ca. 349 kr. efter skat. Dette inkluderer en gruppelivsforsikring. Arbejder du under 30 timer om ugen, koster det 348 kr. om måneden, eller ca. 264 kr. efter skat.

En elev eller lærling slipper med 65 kr. månedligt – ca. 56 kr. efter skat – mens en voksenlærling kan være medlem i 3F for ca. 437 kr. om måneden (ca. 330 kr. efter skat) Fritidsjob op til 30 timer ugentligt medfører en kontingentpris på mellem 33 og 66 kr. om måneden afhængigt at din alder.

Hvorfor være med i 3F?

Som hovedforhandler af dine arbejdsvilkår og løn gør de det store benarbejde for sine medlemmer, når det handler om at opnå optimale arbejdsbetingelser. Du kan som medlem i fagforeningen være sikker på de bedst mulige overenskomster, og løbende forbedringer inden for de rammer som arbejdsmarkedet og den pågældende branche tillader.

Rådgivning omkring jura, jobsøgning og efteruddannelse er gratis for alle medlemmer, og er du i tvivl om dine rettigheder eller muligheder i forbindelse med en konflikt på dit arbejde, kan du altid søge råd hos din lokale 3F-afdeling.

Sådan bliver du medlem:

Der er flere måder, hvorpå du kan blive medlem af fagforbundet 3F og evt. A-kassen 3FA.

  • Indtast dit telefonnummer online på 3F’s hjemmeside og bliv ringet op
  • Kontakt din lokale 3F-afdeling telefonisk, på mail eller ved fysisk besøg
  • Tal med den lokale tillidsrepræsentant på din arbejdsplads

www.3f.dk kan du på forsiden klikke på en Bliv Medlem knap og udfylde dit telefonnummer. 3F vil derefter kontakte dig telefonisk. Træffes du ikke ved opkaldet første gang, vil 3F forsøge to gange mere. Du finder ligeledes telefonnummeret og mailadressen på din lokale 3F-afdeling online – eller du kan aflægge dem et fysisk besøg på adressen.

Er du allerede i arbejde inden for en relevant branche, kan din lokale tillidsrepræsentant med sikkerhed hjælpe dig videre med at blive medlem hos 3F.

Kontakt 3F

Kampmannsgade 4,
1790 København V.
Telefon: 70 30 03 00
A-kassenr. D15

Bliv medlem