lei kode finanstilsynet

Hos Finanstilsynet kan du få oplysninger om LEI-koder

På hjemmesiden finanstilsynet.dk finder du generel information om systemet med LEI-koder, inklusive en liste med de oftest stillede spørgsmål, FAQ. Samtidig giver hjemmesiden telefonnummer og e-mail adresse til medarbejdere i Finanstilsynet, der kan være behjælpelige med at besvare yderligere spørgsmål om LEI-koderne.

Hjemmesiden giver grundig, indledende information om LEI-koderne. Hvordan koderne er opbygget, baggrunden for koderne, hvem der kan udstede LEI-koder, hvem der lovmæssigt skal have LEI-koder samt eksempler på specifikke tilfælde med handel med værdipapirer. Overskueligt og ret ligetil.

Hvis du driver virksomhed alene, for eksempel en webshop uden ansatte, behøver du ikke have LEI-kode. Men hvis du er tvivl, måske fordi du laver forretning i udlandet med leverandører til din virksomhed, bør du henvende dig til Finanstilsynet med dine spørgsmål. De sidder klar ved mail og telefon.

LEI-koden får du ikke udstedt af Finanstilsynet. Finanstilsynet.dk få masser af information om udstederne af LEI-koder, hvordan udstederne autoriseres, hvordan udstederne skal udføre registreringen af juridiske enheder, og så videre.

Systemet med LEI-koderne er udviklet efter en beslutning på et G20-topmøde i 2012. Meningen med LEI-koderne er at skabe et fælles globalt reference-system, der kan bruges til at identificere enhver juridisk enhed. Med ‘juridisk enhed’ menes en virksomhed, kapitalselskab, forening, fond eller lignende, der er underlagt regler og love vedrørende betaling af skatter, afgifter med mere.

En sådan juridisk enhed har allerede i Danmark pligt til at have et CVR-nummer. LEI-koden kan betragtes som et globalt CVR-nummer, der kan genkendes og bliver anvendt i hele verden, efter de samme regler. Hvem skal så have en LEI-kode? Ja, det skal i princippet enhver ‘juridisk enhed’, der i forvejen har et CVR-nummer. Dog er der den undtagelse, at enkeltmandsvirksomheder ikke behøver have LEI-kode.

Hensigten med LEI-koderne er naturligvis at skabe mulighed for kontrol med finansielle transaktioner. Altså, at myndigheder verden over kan holde øje med, hvem der handler med hvem, på hvilken måde, med hvilke summer, og så videre. For at undgå svindel, hvidvask og andre lyssky transaktioner.

Men systemet med LEI-koderne er faktisk ganske glimrende for enhver, der driver forretning. Systemet er nemlig åbent for enhver, så alle udstedte LEI-koder er offentlige, og du kan finde linket hos Finansstyrelsen. Så kan du til hver en tid identificere en virksomhed, enhver ‘juridisk enhed’, over hele verden.

Hvis du for eksempel sælger varer fra en kinesisk producent, du ikke kender i forvejen, kan du lige tjekke, om virksomheden rent faktisk er den, de påstår at være. Ved at tjekke LEI-kode via linket hos Finanstilsynet. På den måde giver LEI-koderne tryghed og overblik for virksomhedsejere, og så må du leve med, at du skal have endnu en kode, udover CVR-nummeret. Plus selvfølgelig, at du skal betale for LEI-koden.

Men det er altså ikke alverden, det koster at få en LEI-kode. Hvis du betaler for gyldighed på for eksempel 5 år ad gangen, ligger prisen for 1 år på godt 250 kr. Autoriserede udbydere af LEI-koder finder du online, hvor du i oversigter kan sammenligne priser og services. Har du spørgsmål forinden, bør du henvende dig til Finanstilsynet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *