guide til at skrive et godt cv

Sådan skriver du et godt CV

Skriv det bedste CV og åben vejen til jobsamtalen. Hvordan skriver man det bedste CV? Nogle gode råd forøger chancerne for at lande ønskejobbet. Personligt fremmøde er effektivt, og ved jobsamtalen fremstår du unik og forhåbentlig overbevisende. Men for at nå frem til jobsamtalen skal du først sælge dig selv på skrift. Dette indebærer først og fremmest, at dit CV er målrettet den konkrete arbejdsgiver.

Kort og præcist er nøgleordene. Intet overflødigt fyld, ingen pjank. Samtidig skal du organisere CV’et, så det bliver overskueligt, og du får præsenteret de vigtigste kompetencer først. De vigtigste kompetencer afhænger af jobbet, du søger. Dit CV skal nemlig målrettes hver enkelt arbejdsgiver, du henvender dig til. Vi har på A-kasse.net samlet de vigtigste råd, til hvordan du skriver et godt cv.

Skriv det bedste CV med disse 9 punkter:

  1. Foto
  2. Kontaktoplysninger
  3. Profiltekst
  4. Uddannelse
  5. Erhvervserfaring
  6. Relevante kurser
  7. Sprogkyndighed
  8. IT-kompetencer
  9. Andre kompetencer (fx. erhvervet ved ulønnet arbejde)

Øverst på CV’et, ved fotoet og kontaktoplysningerne, starter du med en ‘profiltekst’. Dette er din faglige introduktion af dig selv, hvor du på maksimalt 7-8 linjer fortæller, hvilke særlige kvalifikationer du har til at bestride netop dette job. Sammen med profilteksten indsætter du dit foto og dine kontaktoplysninger. Du vælger selv den præcise opsætning her, sådan som du nu synes, det ser bedst ud.

Skriv det bedste CV med punktopstilling

Udformningen af profilteksten er naturligvis meget vigtig, fordi du her selv placerer fokus på udvalgte kompetencer. I forbindelse med profilteksten kan du med fordel ved punktopstilling angive netop de af dine kompetencer, du selv mener, er særligt relevante for netop dette job.

Med disse oplysninger har arbejdsgiveren allerede en god mulighed for at danne sig et indtryk af dig, først og fremmest fagligt, men også lidt om din person, via fotografiet og måske din bopæl. Sørg derfor for at vælge et foto, hvor du fremstår seriøs og kompetent. Ingen strandløver eller festaber på CV’et.

Lav en skabelon

Du udarbejder et CV, der tjener som skabelon. Men du slipper ikke af sted med at sende det samme CV til forskellige arbejdsgivere. CV’et skal rettes til for hver ansøgning. Tilpasningen sker ved nøje at studere jobopslaget. Du skal analysere, hvad det præcist er, netop denne arbejdsgiver er på udkig efter.

Omvendt kronologisk CV

Grundlæggende kan du udarbejde to forskellige slags CV’er. Det ‘omvendt kronologiske’ CV går ud på, at du lister dine kompetencer – uddannelse, erhvervserfaring, kurser, sprogkyndighed og så videre – i omvendt kronologisk orden, altså med de seneste kompetencer først, og så arbejder du dig bagud gennem tiden.

Kompetencestyret CV

Den anden model kaldes ‘kompetencestyret CV’ og anrettes sådan, at du angiver dine kompetencer i blokke, med fokus på at vælge netop de kompetencer, der er mest relevante for det pågældende job, du her søger. Fordelen ved denne type CV er, at du udvælger dine største styrker og fremhæver dem.

Blokkene kan derfor være ‘Uddannelse’, ‘Sprogkurser’, ‘Udlandsophold’, ‘Erhvervserfaring’ (specifikt relevant for det opslåede job), ‘Frivilligt arbejde’ (specifikt relevant…), ‘Andre relevante kompetencer’ (hvis du for eksempel er to-sproget, måske er du opvokset i et andet land end Danmark, eller lignende).

Kompetencestyret CV er ofte effektivt, fordi det bliver nemmere for arbejdsgiveren at overskue, hvad du rent faktisk er god til, og du vælger selv fokus. Samtidig strammer kompetencestyret CV i det hele taget præsentationen, så det bliver lettere for dig selv at fokusere på det relevante i netop denne situation.

På den anden side foretrækker mange arbejdsgivere at læse et ‘omvendt kronologisk’ CV, fordi det kan være mest relevant for arbejdsgiveren at se, hvad du sidst har været beskæftiget med. Dine seneste jobs er listet først, og hvis dette er jobs, der er relevante for det job, du her søger, er du på rette vej.

Hvis du omvendt indtil for nylig har arbejdet med noget, der ikke lige er relevant for det job, du her søger, bør du i stedet prøve at fremhæve, hvad du tidligere har beskæftiget dig med, som kan være relevant lige her og nu. Til denne strategi kan et kompetencestyret CV være bedst egnet.

Skriv det bedste CV ved at fokusere på det relevante. CV’et, uanset modellen, bør højst være 3 sider langt, helst kortere. Spørgeundersøgelser viser, at langt de fleste arbejdsgivere kun læser den første side af CV’et og derpå måske kun lige hurtigt skimmer resten. Det omvendt kronologiske CV risikerer derfor at miste nogle ‘godter’ på sidste side, fordi arbejdsgiveren måske aldrig når frem til at læse det.

Øverst på CV’et, uanset modellen, bør du nævne de mest relevante kompetencer til at bestride netop dette job. Hvis nogle af disse kompetencer er erhvervet et stykke tilbage i tiden, er det fint nok, bare det er relevant. Omvendt bør du helt undlade at medtage kompetencer, du har erhvervet for længe siden, hvis disse kompetencer ikke er relevante for dette job. På den måde bliver dit CV kortere og mere målrettet.

For at kunne målrette CV’et og udvælge dine vigtigste kompetencer til lige dette job, er det vigtigt, at du gør en ret stor indsats for at nærlæse jobopslaget. Des mere præcist du fanger, hvad det er, arbejdsgiveren har brug for, des mere præcist kan du præsentere dine kompetencer, så de rammer plet lige her.

Nærlæsning af jobopslaget medfører derfor også, at du prøver at danne dig et indtryk af virksomheden, du søger arbejde hos. I denne proces er det oplagt, at du søger oplysninger om arbejdsgiveren online, og det kan også være en god ide at ringe virksomheden op, især hvis du faktisk har nogle relevante spørgsmål.