Gule A-kasser

💛 Traditionelle og ‘gule’ A-kasser

Arbejdsløshedskasser kaldes også kortere for A-kasser, og man kan opdele A-kasserne i to hovedgrupper: De ‘traditionelle’ og de ‘gule’. En traditionel A-kasse er tilknyttet et fagforbund, også kaldet fagforening eller faglig organisation. En ‘gul’ A-kasse er derimod ikke tilknyttet en fagforening og kaldes da ‘uafhængig’.

💛 ‘Gule’ A-kasser har særlige tilbud

Blandt de ‘gule’ A-kasser er der også nogle steder særlige tilbud til medlemmerne, især til selvstændige erhvervsdrivende. Det kan for eksempel være gode tilbud på hotelovernatninger, restauranter, færger, kreditkort og lignende. Der kan derfor være særlige fordele ved enkelte A-kasser.

🤝 A-kassen giver sparring, også når du er i job

Kombinationen af A-kasse og fagforbund giver bred service. Fagforbundet sig af din situation, mens du er i arbejde, så du kan få støtte for eksempel ved lønforhandling, indgåelse af kontrakt, eller ved eventuel opsigelse. A-kassen tager sig af dig, især hvis du bliver ledig, men A-kasserne tilbyder også sparring, mens du er i arbejde, endda allerede mens du er studerende. A-kasserne støtter dig på den måde i din karriere.

Samtidig tilbyder mange A-kasser løbende sparring, også mens du er i arbejde. Dette kan være vigtigt for eksempel for at få præciseret, hvad du gerne vil, og hvordan du kan opfylde dine ønsker. Helt konkret kan du også få hjælp i A-kassen til at lave dit CV, skrive ansøgninger og forbedre din profil på LinkedIn.

⚖️ A-kasser tilbyder juridisk hjælp

De ‘gule’ A-kasser har ofte et samarbejde med en række fagforbund, uden dog at være knyttet til noget bestemt forbund. Men de ‘gule’ A-kasser kan derfor også tilbyde dig støtte, mens du er i arbejde, også fordi flere af de ‘gule’ A-kasser tilbyder juridisk hjælp som en del af servicen ved medlemskab.

Eventuel fagforening vælges med omhu

Vælger du en traditionel A-kasse med samtidigt medlemskab af et tilknyttet fagforbund, bør du naturligvis være omhyggelig med valg af fagforbundet. Det bør være et fagforbund, der er konkret indrettet til at håndtere netop din profession og dine karriereønsker. En tandlæge er ikke medlem af Journalistforbundet.

‘Gule’ A-kasser især for selvstændige

Er du derimod mindre interesseret i et specifikt fagforbunds rolle i forhold til din karriere, kan det være en god ide at vælge en ‘gul’ A-kasse. De ‘gule’ A-kasser tiltrækker især selvstændige erhvervsdrivende, fordi iværksættere typisk gerne selv vil styre deres arbejde og virksomhed. Ordet ‘selvstændig’ angiver jo dette.

Lønmodtagere og selvstændige i A-kasse

Man kan derfor tænke sig en opdeling af A-kassernes medlemmer i dels lønmodtagere, der oftest vælger traditionel A-kasse, dels selvstændige erhvervsdrivende, der typisk vælger en ‘gul’ A-kasse. Men billedet er alligevel mere broget, især fordi der også er lønmodtagere blandt medlemmerne i de ‘gule’ A-kasser.

‘Gul’ A-kasse uden fagforening

Selvom man er lønmodtager, kan man have den holdning, at man ikke vil være medlem af en fagforening. Da de traditionelle A-kasser binder deres service sammen med medlemskab af en tilknyttet fagforening, vil du generelt få bedre service i en ‘gul’ A-kasse, hvis du altså ikke vil være med i en fagforening.

A-kassernes services

Da alle A-kasser, både de traditionelle og de ‘gule’, arbejder efter de samme regler og udbetaler det samme beløb i dagpenge, virker det måske underordnet hvilken A-kasse, du vælger. Men i tillæg til dagpengene tilbyder den enkelte A-kasse en række services, og det er disse services, der bør styre dit valg af A-kasse.